Certificari Scrum

Primul trainer licențiat Scrum din Europa Centrală și de Est

29.10.2019

Liviu Meseșan este singurul trainer român autorizat în Programul Agile Education de la Scrum Inc., fiind de altfel și primul trainer Scrum licențiat din Europa Centrală și de Est, autorizația fiind oferită de Dr. Jeff Sutherland, co-creatorul Scrum.

De ce acum și de ce Liviu Meseșan?, a fost întrebat într-un interviu recent.

„În primul rând, Programul Agile Education de la Scrum Inc., este un program creat de Dr. Jeff Sutherland, co-creatorul modelului de lucru Scrum. Prin urmare, participarea la acest program îmi permite să le ofer participanților la cursuri din acest program să înțeleagă mai bine modul în care trebuie implementat Scrum cu succes.

Legat de întrebarea de ce acum, trebuie să menționez că, pentru a deveni un trainer Scrum, trebuie mai întâi mulți ani de experiență și, desigur, multă pregătire în domeniu. Sunt mai bine de zece ani de când am aflat pentru prima dată de conceptul Agile. Ulterior, odată cu prima implementare Scrum în calitate de consultant în transformare Agile, am văzut că se poate lucra eficient și se poate livra la timp, fără costuri suplimentare, fără ore ore lucrate în plus și fără stres pentru oamenii implicați.

În cei aproape 20 de ani de carieră am avut oportunitatea să lucrez în diverse departamente, începând cu Operațiuni, continuând cu poziții de Management, Dezvoltare de Produs și ulterior Securitate, mi-a permis să acumulez cunoștințe diverse, plecând de la ideea creării unui produs nou și continuând cu dezvoltarea lui, apoi cu implementarea la client în condiții de siguranță.

Dacă la început mare parte din activitatea mea a fost în domeniul IT, ulterior am lucrat și în proiecte din producție, servicii financiare și profesionale, instituții publice locale și centrale, Educație. Prin urmare, am acumulat experiența necesară și totodată mi-a permis sa observ, că și dacă domeniul de activitate este diferit, anumite probleme, precum așteptarea unei decizii, orele suplimentare, întârzierea livrărilor, proiecte care depășesc costurile estimate etc., sunt la fel peste tot, indiferent de domeniul de activitate sau de țară.

Implementarea corectă a Scrum, după cum a recomandat creatorul său Dr. Jeff Sutherland, respectând valorile și principiile Agile, duce la rezultate impresionante în orice organizație, rezultatul cel mai mic fiind dublarea productivității. Dar există companii în care Scrum aduce beneficii mult mai mari.

Prin urmare, cred că acesta este un mod prin care pot ajuta echipele și organizațiile să aibă succes.” afirmă Meseșan.

Participanții la cursurile predate de Liviu Meseșan sunt persoane care lucrează în diferite organizații publice sau private, cu domenii de activitate diverse, unele dintre ele fiind: US Air Force, IBM, Nokia, Honeywell, Zurich Insurance, Provident, Lockheed Martin, Intel, Microsoft, Universitatea din Arad, Dell, John Deer, Toyota, Vodafone, Universitatea Athabasca și multe altele, din țări precum Germania, Elveția, Italia, Franța, Spania, Polonia, Arabia Saudită, Canada, Statele Unite și desigur, România.